Kamala ruutukaava

Viime päivinä niin lehdet ovat julkaisseet kannanottoja haja-asutusalueella asumisen puolesta. Maaseudun Tulevaisuus käytti (kenties nimensä velvoittamana) asiaan pääkirjoituspuheenvuoron ja Helsingin Sanomat luovutti vastaavanlaisille mielipiteille tilaa yleisönosastoltaan. Näitä sitten jaettiin sosiaalisessa mediassa ja puolustettiin oikeutta rakentaa omalle maalle, oli se kuinka korvessa hyvänsä.

Tänään sitten YLE julkaisi uutisen perheenisästä, joka on käynyt taistelua tokaluokkalaisensa koulukuljetuksista. Tyttären tulisi Janakkalan kunnan mielestä kävellä 1,1 kilometria valaisematonta metsäautotietä koulukuljetuksen noutopaikkaan. Ymmärrän sekä kunnan, että perheenisän näkemyksiä. Ei kukaan halua laittaa tytärtään kävelemään pimeään metsään, mutta jos kunta hakee yhden oppilaan kotipihasta niin kohta tulee hakea kaikki, jotka eivät asu aivan noutopaikan vieressä. En myöskään ymmärrä miksi vanhemmat eivät voi viedä lasta aamuisin noutopysäkille.

Vastaavanlaisia ongelmia syntyy myös vanhustenhoidon kanssa. Kaikilla yli 75-vuotiailla on oikeus saada kotihoitopalvelujensa tarve arvioiduksi. Jos metsäautotien päässä asuu vanhus, joka ei pääse mihinkään niin kunnan tulee järjestää kotihoito paikalle tai vanhustenhoito muuna palveluasumisena. Siinä menee nopeasti kotihoidon työntekijälle puolet päivästä ajaessa korpitaipaleiden taakse, jos vanhuksia asuu haulikolla ammutussa yhdyskuntarakenteessa. Ensihoito- ja pelastuspalvelut ovat oma lukunsa.

Hajautunut asuminen on kunnan kannalta suuri riski. Ihmiset, jotka haluavat asua kymmenen kilometrin päässä lähimmästä naapurista ja halvalla tontilla, vaativat kuitenkin samanlaisia palveluita kuin taajama-asujat. Molempia ei pitäisi voida saada, mutta kuntaa vaaditaan ja joissain tapauksissa lailla velvoitetaan ne järjestämään.

Ratkaisuehdotukseni: kaikkialle saa rakentaa, mutta ennen rakennusluvan myöntämistä kunta voi määrittää tontin kaavassa palveluttomaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että välttämättömät ensihoito- ja pelastuspalvelut lähetetään paikalle, mutta mitään muita palveluja kunta ei järjestä paikan päälle vaan palveluttomalla alueella asuvat joutuvat itse hakeutumaan kuntakeskukseen. Palveluttomalla alueella asuvien lasten koulukyydit tulee järjestää, jotteivat lapset vanhempiensa takia syrjäydy, mutta nämäkin tulee voida periä vanhemmilta.

Teksti tykkää kun sitä luetaan. Saa jakaa siis!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *