Julkinen sektori innovoi

Sunnuntain Hesarissa oli kolumni terveydenhuoltoalaa mullistavasta Elizabeth Holmesista ja hänen Theranos -yrityksestään. Satojen miljoonien dollareiden pääomasijoitukset kerännyt yritys on kehittänyt menetelmiä, joilla lähes kaikki verikokeet voidaan ottaa sormenpäästä ikävämmän kyynärtaivenäytteen sijaan. Minulla ei minkäänlaista kompetenssia arvioida menetelmiä ja niiden toimivuutta, mutta itsekin neulakammoisena toivoisin, että kyynärtaipeesta otettavista verinäytteistä päästäisiin eroon.

Laboratoriomenetelmien kehittäminen on kuitenkin vain osa Theranoksen strategiaa. Varsinainen kolumnistin hehkuttama innovaatio on halpa ja helppo laboratoriotestaus, joka “muuttaa ihmisten suhdetta terveyteensä ja sairauksien ennaltaehkäisyyn”. Theranos pyrkiikin tarjoamaan testejä halvalla ja nopeasti. Elizabeth Holmes on julistanut oikeuden omaa terveyttä koskevaan tietoon olevan ihmisoikeus. Silti näyttää siltä, että Theranoksen asiakkaaksi päästäkseen tulee potilaalla olla lääkärin lähete.

Asun Tampereella ja minulla on käytettävissäni Fimlab Laboratoriot Se on sairaanhoitopiirien omistama osakeyhtiö ja siten siis osa julkista terveydenhuoltoa. Pärjääkö paikallinen laboratorioni palveluissa miljardien arvoisen, innovoivan start-upin kanssa?

Fimlab tarjoaa Oma terveys -nimistä palvelua, jossa voi ilman terveydenhuoltohenkilöstön lähetettä määrätä itselleen laboratoriokokeita. Niitä on tarjolla perusverenkuvasta, rasva-arvojen mittaukseen ja laktoosi-intoleranssin geenitestiin. Vertaamani testipaketit olivat halvempia kuin Theranoksen testit ja tulosten saapumisaika vaihteli testistä riippuen samasta päivästä viikkoihin.

Tampereella ei voi välttää kyynärtaivenäytteitä ja tulokset saa modernin softan sijaan tekstiviestinä kännykkään. Silti oikeudessa omiin terveystietoihin ollaan suomalaisessa julkisen terveydenhuollon yksikössä pidemmällä kuin hehkutetussa start-up laboratoriossa.

Julkisia palveluita pidetään byrokraattisina ja vanhanaikaisina, koska palveluissa keskitytään tarinan sijaan sisältöön. Fimlabilla ei ole keulakuvanaan messiaanista pelastajaa, ainoastaan hienoja palveluita, joita ei osata markkinoida.

(PÄIVITYS 19.3.2016 Theranos on huonojen tulosten vuoksi luopunut sormenpääverianalyysin kehittelystä. Tarkemmin: http://paholaisen-asianajaja.blogspot.fi/2016/03/verta-pakkiin-theranos.html)

Teksti tykkää kun sitä luetaan. Saa jakaa siis!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *