Petteri Orpon hyväksymä juhlaraha

Ensin räjähti sosiaalinen media ja sitten perinteinenkin media sai vihiä itsenäisyyden satavuotisjuhlarahoista. Ensimmäisenä huomiota sai “kansalaissodan juhlaraha”, jonka kuvassa teloitetaan sotavankeja. Vielä kamalampi oli globaalille oikeudenmukaisuudelle omistettu juhlaraha (jota sosiaalisessa mediassa ensin luultiin mustaksi huumoriksi). Tässä rahassa kuva-aiheena on Turkin rannikolle 2015 kuollut poika.

Koska juhlarahat ovat Suomessa käypiä maksuvälineitä niin ne oli hyväksytty valtiovarainministeriön asetuksella metallirahasta annetun lain mukaisesti. Valtionvarainministeriön asetukset allekirjoittaa esittelystä valtiovarainministeri tai hänen sijaisensa eli tässä tapauksessa Petteri Orpo. Tämän vuoksi koko juhlaraha-asiaa on yritetty sälyttää hänen vastuulleen.

En tunne valtiovarainministeriön käytäntöjä, mutta ministerillä on päätettävänä kymmeniä tärkeämpiä asioita kuin juhlarahat. Oletettavasti ministeri Orpo on luottanut esittelijään ja allekirjoittanut asetuksen lukematta. Näin ei ehkä pitäisi toimia, mutta ministerin aika on kallista ja sen voi käyttää paremminkin kuin lukemalla varsin rutiiniluonteisia (esim tämä ja tämä) asetuksia. Käytännössä asetukset ovat aina samanlaisia: päätetään rahojen nimellisarvo, materiaali- ja kuva-aiheet. Harmitonta kuin mikä.

Tällä kertaa sitten kävi näin. Vastuu on toki ministerin, joka asetuksen on allekirjoittanut, mutta Orpoa näistä mauttomista rahoista on turha syyttää.

Mitä tulee julkisuudenhallintaan niin ministeriö onnistui siinä mainiosti. Näitä itsenäisyyden juhlarahoja koskeva asetus on kumottu uudella asetuksella. Tässä päätöksessä ei mennyt kuin viisi tuntia kohun alkamisesta.

Ja internetin vääräleuat saivat meemimateriaalia.

P.S Petteri Orpo oli nähtävästi myös mukana lyömässä ensimmäisiä rahoja. Vaikka rahapajalla on käyty ottamassa promokuvia niin tuskin Orpo on tällöinkään rahojen aihetta tarkastellut.

Teksti tykkää kun sitä luetaan. Saa jakaa siis!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *