Internet ei unohda, kansanedustaja Juvonen

Noin 11 kuukautta sitten kirjoitin hieman sisuuntuneen blogitekstin tasa-arvoisen avioliittolain kaaduttua eduskunnan lakivaliokunnassa. Tämän jälkeen on tapahtunut paljon ja Tahdon2013-kampanjan loistavalla myötävaikutuksella, tasa-arvoinen avioliittolaki palaa eduskuntaan helmikuun 21. päivä, kun suullisella kyselytunnilla käydään lähetekeskustelu kansalaisaloitteesta.

Lakivaliokunnassa vaa’ankieliasemassa oli perussuomalaisten Arja Juvonen, joka äänesti lakia vastaan, vaikka oli kannattanut sitä vaalikonevastauksissa. Jälkeenpäin Juvonen selitti menettelyään sivuillaan, mutta teksti on, varmaankin jonkun järjestelmäpäivityksen takia, kadonnut sivuilta. Avuliaana kansalaisena löysin blogimerkinnän kopioituna Uuden Suomen kommentteihin. Ja jotta muutkin tavoittaisivat Juvosen viisaat sanat niin alla merkintä kokonaisuudessaan:

 

27.02.2013 Kansalta voimaa tasa-arvoiseen avioliittolakiin

Lakivaliokunta äänesti tänään, ettei se ota tasa-arvoista avioliittolakia lakivaliokunnan käsittelyyn. Äänestystulos oli 9-8.

Lakivaliokunnan jäsenenä olen saanut lukuisia kysymyksiä kantaani äänestää lakialoitteen ottamista vastaan. Olen kannattanut asiaa vaalikoneissa ja kannattajana pysyn edelleen. Mutta asioilla on myös käsittelytapansa ja sääntöjen mukaan on mentävä.

Lainsäädäntötyössä kannatan myös tasapuolisia ja syrjimättömiä menettelytapoja. Lakialoitteessa on voimaa, kun siinä on yli sata allekirjoittajaa. Alle sadan allekirjoittaneen aloitteelle on valitettavasti jäänyt hattuhyllyn paikka. Ihanteellista olisi käsitellä kaikki saapuneet lakialoitteet. Mutta ei se niin mene. Eduskunnassa edetään normaalien menettelytapojen mukaisesti ja olisi väärin asettaa yksittäinen lakialoite erityisasemaan. Tasa-arvoisessa avioliittolaki aloitteessa on 76 allekirjoitusta, eikä se näin ollen täytä niitä kriteereitä, joita lakialoitteelta on tähän asti eduskunnassa odotettu. Puhun prosessista. En asiasta. Tämän kannan jaoimme yksimielisesti myös perussuomalaisten eduskuntaryhmän kanssa.

Prosessina tasa-arvoisen avioliittolaki aloitteen eteenpäin vieminen ansaitsee myös mielestäni huomautettavaa. Se valmisteltiin uudelle eduskunnalle pikavauhdilla, kun huomattiin, että asiaa ei saatukaan kirjattua hallitusohjelmaan. Hallituspuolueet epäonnistuivat, marssijärjestys muuttui ja ryhdyttiin painostamaan oppositiota. Aloitteen ympärille kasaantui lobbareita ja puskeminen alkoi. Vaikka kannatinkin lakialoitteen ajatusta, en päätynyt aloitetta allekirjoittamaan. En ollut itse luvannut viedä asiaa eteenpäin eduskunnassa, enkä myöskään halunnut tässä vaiheessa toimia ryhmäni kantaa vastaan asiassa, jolla ei ollut hallitusohjelman kirjausta.

Asiassa edettiin mielestäni myös liian nopeasti. Voi, kun tasa-arvoisen avioliittolaki aloitteen laatimisen kanssa olisi hieman maltettu odottaa. Aiheen ylläpitäminen keskustelulla ja asiallisella julkisuudella olisi voinut olla se parempi linja. Juoneen olisivat voineet lähteä kaikki toimittajat yhdessä.

On kirjoitettu, että tällä hetkellä 57% suomalaisista kannattaa tasa-arvosta avioliittolakia. Siinä olisi hallitukselle mietittävää. Kansalaisaloitteen voima on valtava ja siinä missä hallitus epäonnistui, voi kansa kenties onnistua. Ja nyt en puhu prosessista. Puhun asiasta.

Tehkää se ja tuokaa asia kansalaisaloitteena eduskuntaan. Näyttäkää niille, jotka epäonnistuivat. Kansanedustajille, valiokunnan jäsenille ja ministereille.

Eduskunta on ehkä sittenkin jo valmis, se vaan odottaa!”

 

Toivottavasti myös kansanedustaja Juvonen on valmis.

Teksti tykkää kun sitä luetaan. Saa jakaa siis!

Yksi vastaus artikkeliin ”Internet ei unohda, kansanedustaja Juvonen

  1. Päivitysilmoitus: Aurinko nousi tänäänkin | joelrouvinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *